Ο καταστροφικός και θανατηφόρος σεισμός στην Ιταλία έφερε ξανά στο επιστημονικό προσκήνιο το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης των σεισμών, ειδικά μετά τους ισχυρισμούς ενός Ιταλού επιστήμονα, του Τζιαμπάολο Τζιουλιάνι, ότι είχε προβλέψει το συμβάν, αλλά οι αρχές "έθαψαν" το σήμα κινδύνου του. Οι γεωφυσικοί...
και οι σεισμολόγοι ανά τον κόσμο αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό (επιεικώς) τις δηλώσεις του Τζιουλιάνι και, για μια ακόμη φορά, συμφώνησαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη μέθοδος για ακριβή πρόβλεψη. Ο καλύτερος τρόπος να σωθούν ζωές, όπως είπαν, είναι να γίνουν πιο αυστηρές οι προδιαγραφές κατασκευής των κτιρίων και να εκπαιδευθεί κατάλληλα ο πληθυσμός για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού.
"Κανείς επιστήμονας, από όσο ξέρω, οπουδήποτε στον κόσμο, έχει μπορέσει να προβλέψει ένα σεισμό, λέγοντας ακριβώς πότε θα συμβεί, που και πόσο μεγάλος θα είναι", δήλωσε ο Μπράιαν Μπάπτι, σεισμολόγος της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. "Το επιστημονικό πεδίο μας απαιτεί ταπεινότητα?Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει κοντά στο να βρει ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης", συμφώνησε ο γεωφυσικός Ρος Στάιν της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Όμως ο Τζιουλιάνι, που εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Φυσικής της Ιταλίας, ισχυρίστηκε ότι ανίχνευσε έγκαιρα τον επερχόμενο σεισμό εντοπίζοντας μια αύξηση στις εκπομπές αερίου ραδονίου από τους βράχους. Η θεωρία του είναι ότι το αέριο απελευθερώνεται, όταν το ρήγμα αναδιατάσσεται λίγο πριν από ένα μεγάλο σεισμό. "Μπορούμε να ξέρουμε πότε έρχεται ο σεισμός. Σε όσους δεν με πιστεύουν, λέω απλώς ότι το λεξιλόγιο ενός επιστήμονα δεν πρέπει να περιλαμβάνει τη λέξη 'αδύνατο'", δήλωσε με σιγουριά ο Ιταλός ερευνητής.
Σύμφωνα με τον Ρεμί Μποσού, ερευνητή στο Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό κέντρο, που εδρεύει στη Γαλλία, η ιδέα χρησιμοποίησης του ραδονίου, ενός ραδιενεργού αερίου που εκπέμπεται με φυσικό τρόπο από ορισμένα πετρώματα, ως δείκτη προειδοποίησης για επερχόμενο σεισμό, δεν είναι καινούρια, καθώς πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του ΄70, έκτοτε όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.
Τετάρτη 8 Απριλίου 2009
Διαμάχη για τους σεισμούς!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου